Reseptit

Joulupuuro/ Riisipuuro (gluteeniton, maidoton)

Vanhemmillani, äidilläni sekä myös isälläni on ollut tapana laittaa puuroriisit likoamaan jo edellisenä iltana jotta riisipuuron valmistaminen olisi nopeampaa. Mielestäni riisien ”likoon laittaminen” nopeuttaa seuraavana aamuna puuron valmistamista. Riisipuuron kypsentämiseen tarvitaan nimittäin aikaa. Hyvään puuroon tarvitaan myös ”puuron sekoittaja” eli ei muita hommia siihen hetkeen kun valmistat riisipuuron muuten puuro palaa hetkessä pohjaan.

Nyt on sitten tarjolla maidoton puuro. Ensi kerran keitin puuron kaurajuomasta tänään ja perhe söi mielellään. Riisipuuroa ei valmisteta joka viikko joten ainakin meillä se on ”harvinaista herkkua”.  Hyvä vaihtelua aamuun vaikka näin Itsenäisyyspäivänä!

Ainekset

4 henkilölle

2 dl puuroriisiä (Huuhdo ja laita edellisen iltana likoamaan n 4 dl vettä)

 n 1 l kaurajuoma

n.1/2 tl suolaa (esim Himalaja hieno suola)

(lisäksi manteleita tai mantelirouhetta, kanelia)

Valmistus

Kaada vesiriisiseos teflonkattilaan. Keitä hiljalleen niin että vesi haihtuu. Lisää kaurajuomaa pienissä erissä niin että puuro ei pääse missään vaiheessa liikaa kuivumaan, muista sekoittaa kokoajan hyvin. Lisää kaurajuomaa pikkuhiljaa. Minimi kypsennysaika on 40 minuuttia ja ei ole haittaa vaikka hauduttelet puuroa pidempäänkin. Mausta puuro lopuksi suolalla.

Joulupuuroon kuuluu myös manteli. Lapset rakastavat arvailla kuka saa mantelin. Se joka mantelin saa voi toivoa ja silloinhan toiveet myös toteutuvat. ? Joulupuuron päälle lisään itse mantelirouhetta. Se sopii ja tuo lisää ravintoa-arvoa puuroon. Meillä mies ja lapset laittavat Joulupuuroon kanelia ja myös sokeria.

Joulupuurossa meillä suomalaisilla on pitkät perinteet. Useita kymmeniä vuosia riisipuuro on kuulunut suomalaiseen Jouluun.  Joulupuuron voi tehdä siis esim kaurajuomasta tavallisen maidon sijaan. Se on nyt testattu. Nam!  

Total: 94176

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *