Hyvä olo

Juhannusyö

Veden liplatus, tuulen humina, lämmin. On keskikesän juhla, juhannus. Aurinko on lähes piilossa. Luonto on niin vihreää.

Muistot tulvivat mieleeni. Haikeus, ikävä, eletty elämä. Muistot ulottuvat lapsuuteeni, kun nukuimme vanhalla mökillä, vieri vieressä lattialla serkusten kanssa. Mökillä oli myös vanha kuljetuskoppi, jossa oli mahdollisuus nukkua. Arvaten, koppi oli saanut erikoisen nimen ”köpitysköijä”. Oletko ikimaailmassa kuullut moista nimeä?

Lapsuudessani nukuimme usein teltassa. Vanhalla mökillä nukuimme myös teltassa, koska mökillä oli niin paljon serkkuja ja pikkuserkkuja. Kavereita kyllä riitti. On uskomatonta edes ajatella, kuinka pieneen tilaan mahtui monta ihmistä ruokineen, tavaroineen. Oikeasti, minulle on tuttua ”siskonpeti” kymmenien ihmisten kanssa.

70-80 -luvun taitteesta muistan myös juhannuksen, kun iso määrä serkkuja matkasi läheiselle uimapaikalle veneellä. Oli nousemassa ukonilma ja vanhemmat vaan kuskasivat veneellä serkuksia uimaan valkoiselle hiekkarannalle. Osa aikuisista ei edes uskaltanut lähteä mukaan, mutta osaa ei nouseva ukonilma pelottanut. Onneksi kaikki päättyi kuitenkin hyvin.

Seuraavaksi isä rakensi kahden sisaruksensa kanssa mökin. Mökki, jota kutsun “entiseksi mökiksi” oli meillä vuosia. Itselläni alkoi olla jo murrosikä ja mökillä vietin aikaa omien vanhempien, sisarusten sekä serkkujeni kanssa. Joskus pääsin mökille muutaman hyvän ystävän kanssa ihan tyttöporukalla. Olihan se aika jännittävää pärjätä kaasuvempaimien; hellan ja jääkaapin kanssa. Lämmitimme saunaa, uimme ja nautimme nuoruudesta.

Arvaa mihin entisellä mökillä pystytimme teltan, jotta saimme nukuttua? Siellä mökissä oli aina avoimessa yläkerrassa niin paljon sääskiä, että pystytimme teltan mökin yläkertaan. Oli ihana nukkua, kun sääsket ei häirinneet. Isäni veli ei vaan tykännyt, koska he nukkuivat teltan ulkopuolella sääskien syötävänä. Voi näitä muistoja!

Isäni rakensi vielä intoihimoisesti oman mökin. Mökin ja aitan, josta saamme edelleen nauttia. Olen mökki-ihminen. Taidat jo tietää mökkeilyintoni…

Ne valoisat juhannusyöt. Juhannussauna, juhannusvasta, juhannusmakkarat , kokko, yötön yö. Suomen suvi on parhaimmillaan. Nautitaan kesästä ystävä hyvä!

Total: 94208

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *