Hyvä olo

Minun pappa, sinun pappa

Minkälaiset muistot sinulla on isovanhemmistasi? Oletko saanut viettää aikaasi isovanhempiesi kanssa?

Minulla on aika vähän muistoja omista mummoista. Äidin äiti kuoli varhaislapsuudessani. Se kyllä harmittaa, koska olisin halunnut tutustua Anni (Anna) -mummoon. Niin, onhan minulla muistoja isän äidistä. Hän oli ihana Saimi-mummo. Hän oli aktiivinen mummo, joka asui samassa talossa miniänsä kanssa.

Mummu oli se, joka laittoi ruokaa kun muu taloväki oli heinäpellolla. Mummu laittoi ruokaa ja tiskasi käsin astioita. Mummu oli joskus meillä yötä ja hänelle piti keittää pannukahvia. Ei suodatinkahvista ollut mihinkään…

Muistan yhden kerran, kun olin mummolassa alle 10 -vuotiaana mummun huoneessa yötä. Mummu luki iltamyöhälle raamattua ja minulla oli koti-ikävä. Makasin jännittyneenä peiton alla ja en kyllä uskaltanut hiiskahtaakaan.

Mietin, hakisikohan äiti ja isä minut kotiin. Tarkemmin, haettaisiinkohan minut kesämökille. Äiti ja isä olivat n 10 km päässä kesämökillämme. Elimme 80 -luvun alkua. Kyllä sitä oli vaan peittoa vedettävä korville ja sitten uni pikkuhiljaa tuli.

Muistoni Lauri papasta (äidin isästä) ovatkin pidemmältä ajalta. Hän sai elää 102-vuotiaaksi. Lauri kertoi, että hän oli syntynyt 03. Se tuntui silloin tosi oudolta, vuosi 1903.  Hän sai elää kierroksen ympäri ja kokea uudelleen 03 vuoden. Lauri -pappa kuoli vuonna 2006.

Pappa oli sotaveteraani. Hän oli käynyt talvi- ja jatkosodan. Hän oli haavoittunut sodassa. Venäläisistä hänellä ei ollut koskaan hyvää sanottavaa. Olihan se toki ymmärrettävää.

Lauri asui lähellä meitä. Hän käveli päivittäin meille. Hän toi meille Kainuun Sanomat luettavaksi. Hän oli jo itse lukenut lehden ja mitäpä turhia joka talouteen lehtiä tilaamaan.

Lauri pappa oli ollut metsäsavotossa Savossa ja siitä juttua piisasikin. Hän oli noussut usein Pöljän bussipysäkiltä kyytiin. Pöljän pysäkki Savossa oli aina naurun aihe. Vielä tänä päivänä, kun ajamme lasten kansa Pöljän ohi meitä huvittaa. Olisihan se erikoista olla Pöljän koulussa. ?

Tämä kuva ei ole Pöljältä mutta sopinee tähän kohtaan. Tässä on Suomussalmen Hiljainen kansa. Ihana kesäkahvila 5 -tien varressa.

Sain juuri kuvan myös Pöljältä.

Pappa vietti meillä monta Joulua. Hän muisti sanoa, ”Olispa aina Joulu niin saisi yölläkin syödä”. Ja ruoka oli aina ”suun mukaista” eli hyvää. Pappa ajeli usein Valpulla Ouluun muiden lastensa luokse. Lapset, lapsenlapset sekä lapsenlapsenlapset olivat papalle rakkaita. Minulla on hyviä muistoja omista mummuista sekä yhdestä papasta. Kyllä sitä niin toivoisi kaikille hyviä muistoja rakkaista ihmisistä!

Total: 94099

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *